Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ραγδαίες οι εξελίξεις, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε χρεοκοπία


ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΝΕ!



• Έως και δραματικές παρουσιάζονται οι εξελίξεις στην οικονομία τις τελευταίες ώρες, με τις διαπραγματεύσεις,  να κυριαρχούν. Το μέλλον της χώρας φαίνεται εξαιρετικά αβέβαιο και φυσικά οι όποιες εξελίξεις μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα ακόμη και σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία!



Το σκηνικό…
Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις Κυβερνητικών πηγών, ότι όλα είναι υπό έλεγχο, έχει διαμορφωθεί ένα σκηνικό τρόμου στην εθνική οικονομία. Και αυτό γιατί στις 20 Μαρτίου λήγει το πρώτο ελληνικό ομόλογο για το 2012, ύψους 14,4 δισ. ευρώ, το οποίο η χώρα πρέπει να πληρώσει προς τους ιδιώτες, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά! Σύμφωνα με αναλυτές, σε περίπτωση που η εφαρμογή της συμφωνίας με τους πιστωτές για το «κούρεμα» των ομολόγων (δηλαδή το PSI) δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε χρεοκοπία.
Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες η ιστοσελίδα banksnews.gr,  για να μην χρεοκοπήσει η χώρα στις 20 Μαρτίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τότε μια σειρά από πολλά και δύσκολα βήματα, αρχής γενομένης από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.
Οι συνομιλίες ξεκίνησαν και πάλι χθες το απόγευμα, με την άφιξη στην Αθήνα του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IFF) Τσάρλς Νταλάρα, όμως το ρήγμα  μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών έχει ήδη δημιουργηθεί, με τους τελευταίους να ζητούν μεγαλύτερο επιτόκιο στο νέο «κουρεμένο» ομόλογο (αφού θα χάσουν πάνω από 100 δισ. με ένα «κούρεμα» κοντά στο 50%), κάτι όμως που δεν συμφέρει την Ελλάδα, η οποία έχει στο πλευρό της και τη Γερμανία!

Οι κυρώσεις…
Πάντως, αν το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών δεν γεφυρωθεί, τότε ο Λουκάς Παπαδήμος απειλεί με υποχρεωτικό «κούρεμα» όσους αντιδρούν στη συμφωνία και παράλληλα ποντάρουν στη χρεοκοπία της χώρας μας για να έχουν κέρδη ως και 240 δισ. ευρώ!
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times (στην δημοσιογράφο Ρέιτσελ Ντονέιντο) ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα προτίθεται να παίξει το χαρτί με το νόμο που θα αναγκάζει τους πιστωτές της Ελλάδας να αποδεχθούν απώλειες επί των ομολόγων που κατέχουν, στην περίπτωση που δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις. «Είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των εκτιμήσεων αναφορικά με τον βαθμό συμμετοχής» είπε ο Λουκάς Παπαδήμος.
Όπως σημειώνουν αναλυτές, ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός παίζει το τελευταίο του χαρτί, μήπως και καταφέρει να σώσει την… παρτίδα για τη χώρα, όμως το ενδεχόμενο της αναγκαστικής συμμετοχής ιδιωτών στο «κούρεμα» των ομολόγων, ουσιαστικά δεν θα διαφέρει από τη χρεοκοπία, αφού θα σημαίνει, ότι η χώρα δεν θα μπορεί καθόλου να πληρώσει τα χρέη της.
Να σημειωθεί, ότι η διαγραφή χρέους είναι εθελοντική, όμως οι όροι της είναι πολύ σκληροί και ορισμένοι ομολογιούχοι θα προσπαθήσουν να μην ισχύσουν. Στόχος όλων των παραπάνω διαδικασιών είναι να μειωθεί ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας στο 120% μέχρι το 2020, από 160% που είναι σήμερα.

Πρόβα χρεοκοπίας!
Και όλα αυτά γίνονται την ώρα που έχει γίνει πρόβα στο Υπουργείο Οικονομικών για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας! Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα «Δημοκρατία», σύμφωνα με την οποία η άσκηση προσομοίωσης της χρεοκοπίας που πραγματοποιήθηκε προβλέπει την καταβολή του 50% των μισθών στον δημόσιο τομέα και των συντάξεων με ειδικά κουπόνια, αντί για μετρητά.
Τα κουπόνια αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους για να εξοφλήσουν χρέη ή υποχρεώσεις που έχουν προς το Δημόσιο και θα γίνονται αποδεκτά στις συναλλαγές τους με τις εφορίες ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Με άλλα λόγια, οι πολίτες θα μπορούν με τα κουπόνια να εξοφλήσουν φορολογικές ή ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, όπως είναι το «χαράτσι» στα ακίνητα, οι μηνιαίες εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Μάλιστα, δεν θα επιτρέπεται η ανταλλαγή των κουπονιών με χρήμα, προκειμένου να μη δημιουργηθεί μαύρη αγορά χρήματος.
Πάντως, η οικονομική πορεία της χώρας κρέμεται σε μια κλωστή και απαραίτητα, περισσότερο από ποτέ αυτή την ώρα, είναι η ψυχραιμία, η σύνεση και η συναίνεση, ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι οι καλύτερες για την Ελλάδα. Οι αμέσως επόμενες ημέρες θα δείξουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση

Popular Post