Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ POKER

Η ενότητα αυτή θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού του poker γενικότερα. Από τη στιγμή που θα γνωρίζεις τους κανόνες αυτούς, μπορείς πολύ εύκολα να διαβάσεις και να καταλάβεις πως παίζεται οποιαδήποτε παραλλαγή του παιχνιδιού, όπως π.χ. το Texas Hold'em.


Πριν παίξεις poker online, είναι σημαντικό να θυμάσαι πάντα ότι το poker στο internet παίζεται μεταξύ πραγματικών παικτών σαν κι εσένα, βασική επιδίωξη των οποίων, πέρα από τη διασκέδαση, είναι να κερδίσουν χρήματα. Πριν παίξεις, λοιπόν, με αληθινά χρήματα, πρέπει να κατέχεις καλά τους κανόνες του παιχνιδιού και να έχεις εξασκηθεί σε αυτό (χωρίς εξάσκηση, μόνο από τη θεωρία, δε μπορεί να μάθει κανείς πολλά).

Για τον λόγο αυτό το Poker.gr σου δίνει αυτομάτως με την εγγραφή σου και εικονικά χρήματα (play money), ώστε να μπορείς να παίξεις όποιο παιχνίδι επιθυμείς (π.χ. Texas Hold'em) και να διασκεδάσεις και να εξασκηθείς μαζί με άλλους παίκτες, χωρίς να ρισκάρεις τα χρήματά σου.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Το poker παίζεται με μία τράπουλα (52 φύλλα). Σε κάθε παρτίδα poker μοιράζονται ορισμένα φύλλα στον κάθε παίκτη (π.χ. δύο στο Texas Hold'em ή πέντε στο κλασικό 5 Card Draw). Επιπλέον, στις περισσότερες παραλλαγές του παιχνιδιού, ανοίγουν σταδιακά στο τραπέζι και κάποια κοινά φύλλα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι παίκτες (π.χ. στο Texas Hold'em ανοίγουν πέντε κοινά φύλλα συνολικά).

Ο κάθε παίκτης, με τα φύλλα που έχει στο χέρι και τα κοινά φύλλα που ανοίγουν στο τραπέζι, σχηματίζει τον πιο δυνατό συνδυασμό 5 φύλλων που μπορεί. Την αξία των φύλλων, δηλαδή των συνδυασμών που μπορεί να σχηματίσει κανείς, τη βλέπεις στο δεξί μέρος της οθόνης.

Σε κάθε παρτίδα συγκεντρώνεται ένα pot (το σύνολο των πονταρισμάτων όλων των παικτών) το οποίο στο τέλος της παρτίδας πηγαίνει στον νικητή. Τα πονταρίσματα χωρίζονται σε τυφλά πονταρίσματα (blinds, αυτά που γίνονται πριν ξεκινήσει η κάθε παρτίδα) και σε κανονικά πονταρίσματα (αυτά που γίνονται κατά τη διάρκεια της παρτίδας και μέχρι το τέλος της).

Στη συνέχεια θα δούμε τι είναι τα blinds και πότε και πώς γίνονται τα κανονικά πονταρίσματα στο poker. Πριν περάσουμε σε αυτά, όμως, το πιο σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι το poker είναι πρώτα από όλα ένα παιχνίδι επιδεξιότητας και ψυχολογίας και μετά μια "κλήρωση" καρτών. Σε μία παρτίδα δεν κερδίζει πάντα αυτός που έχει το καλύτερο φύλλο! Γιατί; Ας πάρουμε καλύτερα τα πράγματα με τη σειρά:


ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΚΤΗ
Αφού έχουν πονταριστεί τα blinds και μοιραστεί τα φύλλα, αρχίζουν τα πονταρίσματα. Σε αυτή τη φάση (και σε κάθε φάση πονταρίσματος) καλείσαι να προχωρήσεις σε μία από τις παρακάτω επιλογές:

Ντούκου (Check)
Αν κάποιος άλλος παίκτης δεν έχει ανεβάσει το ποντάρισμα, μπορείς να κάνεις check, που σημαίνει ότι μένεις στην παρτίδα αλλά δεν ανεβάζεις το ποντάρισμα.

Τα βλέπω (Call)
Αν κάποιος άλλος παίκτης έχει ανεβάσει το ποντάρισμα, για να μείνεις στην παρτίδα πρέπει να ταιριάξεις, δηλ. να δεις το ποντάρισμά του.

Πάσο (Fold)
Αν κάποιος άλλος παίκτης έχει ανεβάσει το ποντάρισμα και θεωρείς ότι δεν αξίζει να μείνεις στην παρτίδα, δεν βλέπεις το ποντάρισμά του και πας πάσο (μένεις εκτός παρτίδας)

Ποντάρισμα / Ρελάνς (Bet / Raise)
Τέλος, μπορείς να ανεβάσεις εσύ το ποντάρισμα (bet) αν δεν το έχει ήδη κάνεις κάποιος άλλος ή και να απαντήσεις στο ποντάρισμα κάποιου άλλου παίκτη προκαλώντας τον με μεγαλύτερο ποντάρισμα (raise / ρελάνς).

Πριν πάρεις την απόφαση σου, πρέπει να μη ξεχνάς ότι τα φύλλα σου τα γνωρίζεις μόνο εσύ. Το ίδιο ισχύει για όλους τους παίκτες. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι εκτός από το να παίζει όποτε έχει καλό φύλλο, κάποιος μπορεί να επιλέγει σε ορισμένες παρτίδες να ποντάρει για να δείξει ότι έχει δυνατό φύλλο, ενώ δεν έχει, με σκοπό να φοβίσει τους υπόλοιπους και να τους βγάλει από την παρτίδα. Όταν το κάνει κάποιος αυτό, λέμε ότι μπλοφάρει (κάνει μπλόφα).

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλές παρτίδες που τις κερδίζουν παίκτες που δεν έχουν το καλύτερο φύλλο! Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, εκτός από καλό φύλλο, είναι πολύ σημαντικό στο poker να έχει κανείς έξυπνη στρατηγική και να μπορεί να διαβάζει το παιχνίδι των αντιπάλων του. Φυσικά, στις παρτίδες που φτάνουν μέχρι το τέλος και δείχνουν τα φύλλα τους δύο ή παραπάνω παίκτες, κερδίζει αυτός που έχει το καλύτερο φύλλο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή όμως (showdown), η ψυχολογία και η στρατηγική συχνά παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από τα φύλλα. Για αυτό και το poker θεωρείται παιχνίδι πρώτα από όλα επιδεξιότητας, στο οποίο μακροπρόθεσμα οι καλοί παίκτες είναι πάντα κερδισμένοι και οι κακοί χαμένοι.


BLINDS ΚΑΙ ANTES (ΤΥΦΛΟ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΣΙΠΑΚΙ)

Ο πρώτος γύρος πονταρίσματος σε κάθε παιχνίδι poker, είναι αυτός που γίνεται πριν μοιραστούν τα φύλλα και είναι ο μοναδικός που είναι προκαθορισμένος. Τα πονταρίσματα αυτά (blinds/antes) είναι υποχρεωτικά για κάποιους ή όλους τους παίκτες που παίρνουν μέρος στην παρτίδα, ανάλογα με το παιχνίδι.

Ο σκοπός της ύπαρξης των blinds είναι η δημιουργία ενός αρχικού pot, για το οποίο στη συνέχεια θα διαγωνιστούν στην παρτίδα οι παίκτες. Εάν κανένας παίκτης δεν ήταν αναγκασμένος να ποντάρει πριν δει τα φύλλα του, τότε οι παίκτες θα κάθονταν γύρω από το τραπέζι και θα περίμεναν το καλύτερο δυνατό φύλλο μέχρι να παίξουν, χωρίς αυτό να τους κοστίζει τίποτα.

Blinds
Τα blinds αποτελούν αναγκαστικό ποντάρισμα για μερικούς (συνήθως δύο) παίκτες που βρίσκονται στο τραπέζι. Το ποντάρισμα αυτό πραγματοποιείται πριν από το μοίρασμα των φύλλων. Συνήθως, το ποντάρισμα των blinds πραγματοποιείται από τους δύο παίκτες που κάθονται αριστερά από τον Dealer (αυτός που είναι η σειρά του να μοιράσει, ξεχωρίζει γιατί έχει μπροστά του το κουμπί D). Ο πρώτος παίκτης αριστερά του Dealer ποντάρει το small blind και ο δεύτερος παίκτης αριστερά του Dealer ποντάρει το big blind. To small blind είναι συνήθως το μισό του big blind. Το ύψος των blinds εξαρτάται από το όριο πονταρίσματος που έχει το τραπέζι. Σε κάθε νέα παρτίδα το κουμπί D μετακίνεται μια θέση προς τα αριστερά, το ίδιο και τα blinds.

Τα blinds θεωρούνται ως ενεργά πονταρίσματα για τον πρώτο γύρο πονταρισμάτων, μετά το μοίρασμα των φύλλων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο πρώτος γύρος των κανονικών πονταρισμάτων να ξεκινάει από τον παίκτη που βρίσκεται στα αριστερά του παίκτη που πόνταρε τo big blind (ουσιαστικά του τρίτου παίκτη στα αριστερά του Dealer δηλαδή).

Από τη στιγμή που τα blinds μετρούν ως ενεργά πονταρίσματα, ο παίκτης που "μιλάει" (παίζει) πρώτος σε μία παρτίδα, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να κάνει check (ντούκου), αλλά μόνο να 'δει' (call) το big blind, να αυξήσει (raise) το ποντάρισμα ή να πάει πάσο (fold). Στη συνέχεια ο γύρος πονταρισμάτων συνεχίζεται με τον επόμενο παίκτη, αριστερόστροφα.

Antes
Τα antes αποτελούν αναγκαστικό ποντάρισμα για όλους τους παίκτες πριν από το μοίρασμα των φύλλων (αυτό που στην Ελλάδα αποκαλούμε τσιπάκι στην παραδοσιακή μορφή του poker). Συνήθως είναι το 10% του μίνιμουμ επιτρεπόμενου πονταρίσματος του τραπεζιού. Μετά το μοίρασμα των φύλλων στους παίκτες, ο παίκτης που ξεκινάει να ποντάρει καθορίζεται από τους κανόνες του συγκεκριμένου παιχνιδιού (συνήθως είναι αυτός που κάθεται δίπλα στον Dealer). Όταν ο πρώτος παίκτης έχει ποντάρει, τα πονταρίσματα συνεχίζονται αριστερόστροφα, όπως ένας τυπικός γύρος πονταρίσματος.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑΤΟΣ
Κάθε παιχνίδι του poker (π.χ. το Texas Hold'em), μπορεί να παιχτεί με 3 διαφορετικούς κανόνες πονταρίσματος: Limit (L), No-Limit (NL) και Pot-Limit (PL).

Limit
Είναι το παιχνίδι που το ποσό που επιτρέπεται να στοιχηματιστεί κάθε φορά είναι προκαθορισμένο - ανάλογα με το τραπέζι που έχεις καθίσει. Αν παίζεις σε τραπέζι $1-$2 για παράδειγμα, το μικρό blind είναι $0.5 και το μεγάλο blind $1. Ο πρώτος παίκτης που παίζει μπορεί να πάει πάσο, να "δει" το μεγάλο blind (να ποντάρει δηλαδή $1) ή να ανεβάσει το ποντάρισμα (υποχρεωτικά ακριβώς στα $2).

Επειδή τα λάθη στο Limit κοστίζουν λιγότερο από ότι στο No-Limit, πολλοί είναι αυτοί που το προτιμούν, γιατί συνδυάζει τη δυνατότητα για επίτευξη κερδών μαζί με ένα είδος περιορισμένου ρίσκου, κάτι που όπως θα δούμε παρακάτω δεν υπάρχει στο No-Limit. To συνιστούμε ως το ιδανικότερο παιχνίδι στο Texas Hold'em, εκτός αν κάποιος είναι πολύ δυνατός παίκτης και έχει πολύ μεγάλη κάβα ώστε να αντέχει στο μεγάλο ρίσκο του No-Limit.

No-Limit
Είναι το είδος πονταρισμάτων που σχεδόν σίγουρα έχεις δει στην τηλεόραση, να παίζεται σε τουρνουά. Μπορείς να στοιχηματίσεις όταν έρθει η σειρά σου όσα χρήματα βρίσκονται μπροστά σου. Αυτό είναι και καλό και κακό. Καλό γιατί μπορείς να κερδίσεις πολλά λεφτά και μάλιστα σε λίγα χέρια. Κακό γιατί μπορείς να χάσεις πολλά λεφτά πολύ γρήγορα! Θεωρείται το πιο δύσκολο παιχνίδι από τα είδη Texas Hold’em, γιατί στο No-Limit το να “παίζεις” τους αντιπάλους σου και όχι τα φύλλα σου είναι το πιο σημαντικό από όλα. Οι μπλόφες και τα παιχνίδια ψυχολογίας κρίνουν πολύ συχνά τον νικητή.

Προσοχή: Για τουρνουά το No-Limit είναι ιδανικό. Για αυτό και αν παίξεις σε κάποιο τουρνουά στο Poker.gr, το πιθανότερο είναι να είναι No-Limit. Ο λόγος είναι ότι στα τουρνουά πληρώνοντας κανείς π.χ. $5, παίρνει μπροστά του 1.500 chips με τα οποία ανταγωνίζεται με τους άλλους παίκτες. Έτσι, το να ρισκάρεις πολλά chips έχει περιορισμένο κόστος. Όταν όμως μιλάμε για απλά τραπέζια και αληθινά λεφτά, το να ποντάρεις 500 chips είναι πολύ διαφορετικό (γιατί στα απλά τραπέζια 500 chips = 500 πραγματικά δολάρια)!

Pot-Limit
Εδώ μπορείς να στοιχηματίσεις μέχρι όσα χρήματα υπάρχουν μέσα στο pot την εκάστοτε στιγμή. Αν, για παράδειγμα, το pot είναι $100 μπορείς να στοιχηματίσεις μέχρι $100. Με άλλα λόγια είναι ένα είδος κυμαινόμενου ορίου, αφού στην αρχή της παρτίδας το όριο πονταρίσματος είναι αρκετά χαμηλό, όσο όμως αυτή εξελίσσεται, το ποντάρισμα του κάθε παίκτη ανεβάζει αυτόματα και το όριο πονταρίσματος που έχει ο επόμενος. Οι στρατηγικές στο Pot-Limit είναι αρκετά παρεμφερείς με αυτές του No-Limit, ενώ δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του Limit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση

Popular Post