Θύματα επιτήδειων, που έχουν κάνει επάγγελμα το «εμπόριο ελπίδας», κινδυνεύουν...
να πέσουν χιλιάδες Έλληνες, που, πάνω στην απόγνωσή τους για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα της κρίσης, ετοιμάζουν βαλίτσες να πάνε μετανάστες ακόμη και στην... άλλη άκρη του κόσμου, πεισμένοι από υποσχέσεις «σειρήνων» για μια καλύτερη ζωή.
Τον κώδωνα του κινδύνου, για το πρόβλημα, κρούουν ομογενείς βουλευτές, αλλά και υπουργοί, από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, μέλη του προεδρείου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη από χθες και έχουν επαφές με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να προωθήσουν συνεργασίες κυρίως στον επιχειρηματικό και οικονομικό τομέα.
Παραμύθι
«Περιστατικά όπως αυτό με τους ταξιτζήδες που απηύθυναν πρόσκληση σε χιλιάδες Έλληνες προκειμένου να έλθουν και να εργαστούν στην Αυστραλία σαν οδηγοί, μας ενοχλούν. Κάνουν κακό», είπε νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο κ. Γιάννης Πανταζόπυλος, πρόεδρος της Ένωσης, βουλευτής στη Βικτώρια και πρώην υπουργός Τουρισμού στην Αυστραλία. Χαρακτήρισε μάλιστα την όλη υπόθεση «φούσκα» και «παραμύθι», καθώς όπως εξήγησε «δεν είναι καθόλου απλό να εξασφαλίσεις βίζα εργασίας στην Αυστραλία, ενώ οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν είχαν μιλήσει ούτε με το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής. Πώς, λοιπόν, υπόσχονταν κάτι τέτοιο;».
Για να καταδείξει δε, το βαθμό αυστηρότητας που ισχύει στη μακρινή χώρα για τους ξένους, ανέφερε ότι κάποιοι Έλληνες που έφθασαν στην Αυστραλία με τουριστική βίζα και συνελλήφθησαν να εργάζονται, βρίσκονται τώρα σε ειδικά κέντρα υποδοχής μεταναστών -ανάλογα με αυτά που ετοιμάζονται και στη χώρα μας- με σκοπό να απελαθούν στην Ελλάδα. «Αυτή η πρακτική τους, να δουλεύουν με τουριστική βίζα δυσκολεύει την κατάσταση για όλους τους υπόλοιπους που επιδιώκουν να πάρουν βίζα εργασίας» είπε ο κ. Πανταζόπουλος και αποκάλυψε πως τους τελευταίους 12 μήνες μόνο περίπου 250 Έλληνες κατάφεραν να πάρουν το πολυπόθητο χαρτί και «οι περισσότεροι ήταν σύζυγοι κάποιων που, ήδη, κατοικούν στην Αυστραλία».
Υπάρχουν βέβαια, και άλλοι σχεδόν 3.000 Έλληνες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη χώρα των καγκουρό τους τελευταίους 18 μήνες, αλλά όπως ξεκαθάρισε ο ομογενής «οι άνθρωποι αυτοί είχαν δικαίωμα να επιστρέψουν, δεδομένου ότι ήταν γεννημένοι στην Αυστραλία και είχαν κάποια στιγμή στο παρελθόν είχαν φύγει από τη χώρα». Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι ενδιαφέρον για την προσέλκυση μεταναστών υπάρχει σε κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων (σ. σ. το 2012 ζητούνται 180.000 μετανάστες και για το 2013 θα ανοίξουν 210.000 θέσεις), αλλά αφορά κυρίως για δυναμικό υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εξειδικευμένο.
Λιμοκοντόροι
Κλειστές πόρτες, εν πολλοίς πάντως, θα βρουν οι επίδοξοι Έλληνες μετανάστες και στον Καναδά και για το λόγο αυτό πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί στις υποσχέσεις που λαμβάνουν από τους επιτήδειους. «Πολλοί πέφτουν θύματα λιμοκοντόρων, που τους λένε ότι θα τους βοηθήσουν να μείνουν. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί θα έχουν πρόβλημα. Ο Καναδάς, πλέον, είναι ένα κλειστό μαγαζί και χωρίς άπταιστη γνώση της γλώσσας, πτυχίο πανεπιστημίου και δυνατότητα προσφοράς εργασίας σε τομέα που να υπάρχει ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό, δεν υπάρχει περίπτωση να λάβουν βίζα», προειδοποιεί ο βουλευτής Καναδά, κ. Δημήτης Καρυγιάννης και προτρέπει όλους όσοι το επιχειρήσουν να φροντίσουν να ρωτήσουν προηγουμένως εξειδικευμένο δικηγόρο. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 10.000 αιτήσεις Ελλήνων για μετανάστευση στον Καναδά και αναμένεται σταδιακά να κριθούν, αλλά σημείωσε πως η κυβέρνηση της βορειοαμερικανικής χώρας έχει επιβάλλει moratorium και δεν θα δεχθεί άλλες αιτήσεις τουλάχιστον έως το 2013, ενώ δεν γίνονται αποδεκτές, πλέον, και οι προσκλήσεις από συγγενείς.
Στις ΗΠΑ, αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ. Θωμά Κατσιαντώνη, πολιτειακό βουλευτή του New Hampshire, δίδεται μεν ευκολότερα τουριστική βίζα για τρεις μήνες, εάν, όμως πρόκειται για βίζα εργασίας τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. «Παίρνω πολλά τηλεφωνήματα από φίλους μου εδώ στην Ελλάδα και τους απαντώ πως δεν γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κακή εικόνα
Οι ομογενείς πολιτικοί ανέφεραν επίσης πως η εικόνα της Ελλάδας στις χώρες όπου διαμένουν έχει πληγεί σοβαρά, πως κάτι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτό και κάλεσαν τον πρωθυπουργό να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να πείσει την παγκόσμια κοινότητα ότι έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να βοηθήσει να γίνουν επενδύσεις στη χώρα.
«Οι νέοι δεύτερης γενιάς σκέφτονται ακόμη και να αλλάξουν το όνομά τους για να μην παραπέμπει στην Ελλάδα», είπε με εμφανή πικρία ο κ. Καρυγιάννης για τον Καναδά, ενώ ο κ. Κατσαντώνης τόνισε πως στις ΗΠΑ η εικόνα που παρουσιάζεται για τον Έλληνα είναι ότι «πρόκειται για τεμπέλη και πολίτη που δεν πληρώνει τους φόρους». Στην Αυστραλία, πάλι, κατά τον κ. Πανταζόπουλο, «βαριέσαι ως Έλληνας κάθε μέρα ο περίγυρός σου να καταλογίζει στη χώρα σου τα πάντα, ακόμη και αν για παράδειγμα πέφτει το χρηματιστήριο». Μετά τις εκλογές, πάντως, στην Αυστραλία βελτιώθηκε λίγο η κατάσταση, καθώς κατά τον κ. Πανταζόπουλο «η κυβέρνηση που συγκροτήθηκε, έδωσε σήμα ότι η χώρα δεν χρεοκοπεί και δεν πάει στη δραχμή».
Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι πρόθεση της Ένωσης είναι να βοηθήσει την «μητέρα» πατρίδα να γυρίσει στην ανάπτυξη, μέσω του ιδιωτικού τομέα, γιατί μόνο από εκεί μπορεί να χρηματοδοτηθεί και ο δημόσιος τομέας. «Δεν μπορεί να κόβουμε μόνο. Θα πρέπει να δούμε και από πού μπορούν να έρθουν οι πόροι για την ανάπτυξη», ανέφερε και σημείωσε πως «η ομογένεια είμαστε μια από τις πόρτες της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα και το κλειδί για να ανοίξουν ξένες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και για να έλθουν επενδύσεις στη χώρα». Βέβαια για να συμβεί το τελευταίο, όπως είπε ο κ. Κατσιαντώνης «στην Ελλάδα το πρόβλημα για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η γραφειοκρατία κι η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει να λυθεί αυτό». Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις κι ελληνικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και έφερε σαν παράδειγμα το ελληνικό γιαούρτι που είναι best seller προϊόν, ενώ ο κ. Πανταζόπουλος μίλησε για τη «θραύση» που κάνει στην Αυστραλία η φέτα Δωδώνη. «Αν κι είναι η πιο ακριβή, την αγοράζουν όλοι» σημείωσε κι αφού ευχήθηκε «μακάρι να είχαμε άλλα 10 τέτοια ελληνικά προϊόντα, διότι υπάρχει η αγορά της ομογένειας», έσπευσε να πει πως «δυστυχώς η greek salad έχει φέτα Δανίας και τις περισσότερες φορές ούτε το λάδι της είναι ελληνικό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου